2009. június 18., csütörtök

Savanykás húsgombóc leves/ csorba


Édesanyám nagy mestere ennek a csorbának, tőle tanultam meg az elkészítését. Gyakran főzöm, mert Drágámnak is ízlik, vasárnaponként a húslevest ezzel váltom fel.

Mikor először főztem töltött káposztát, túl sok lett a massza, így a fennmaradt tölteléket használtam fel a gombócokhoz, hozzáadva még 1-2 dolgot.

Hozzávalók a gombócokhoz:

  • fél kg darált hús (disznó és marhahús vegyesen)
  • apróra vágott kisebb fej hagyma
  • apróra vágott friss zöldpetrezselyem
  • 1 tojás
  • pirospaprika
  • ételízesítő (Vegeta vagy Delikát)
  • 1-2 kanál olaj

Hozzávalók a leveshez:

  • kisebb fej hagyma
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 2-3 szál petrezselyem gyökér
  • zeller
  • 1-2 paprika
  • 1-2 paradicsom
  • fél kanál rizs
  • apróra vágott petrezselyem zöld és lestyán
  • só, bors
  • tejföl
  • 2-3 kanál savanyúkáposzta leve a savanyításhoz

A húsmasszát jól összekeverjük, majd kézzel kis gombócokat formálunk, ezeket egy tálcára rakjuk.

Időközben egy fazékba felteszünk vizet forrni. Mikor fő a víz, beletesszük az apróra vágott hagymát és a gombócokat. Hagyjuk főni egy keveset, majd beletesszük az apróra vágott zöldségeket (répa, petrezselyemgyökér, zeller, később a paprikát és lehámozott paradicsomot). Ízesítjük sóval, borssal. Mikor majdnem puhára főttek a zöldségek és a gombócok, hozzáadjuk a fél kanál rizst, apróra vágott petrezselyem zöldet és lestyánt. Ízlés szerint savanyítjuk még savanyúkáposzta lével.

Tejföllel tálaljuk.




1 megjegyzés:

Ottis

Egyik kedvnec levesünk, elég sokszor készítem, mert a gyerekek nagyon szeretik!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP