Savanykás húsgombóc leves/ csorba
Édesanyám nagy mestere ennek a csorbának, tőle tanultam meg az elkészítését. Gyakran főzöm, mert Drágámnak is ízlik, vasárnaponként a húslevest ezzel váltom fel.
Mikor először főztem töltött káposztát, túl sok lett a massza, így a fennmaradt tölteléket használtam fel a gombócokhoz, hozzáadva még 1-2 dolgot.
Hozzávalók a gombócokhoz:
- fél kg darált hús (disznó és marhahús vegyesen)
- apróra vágott kisebb fej hagyma
- apróra vágott friss zöldpetrezselyem
- 1 tojás
- pirospaprika
- só
- ételízesítő (Vegeta vagy Delikát)
- 1-2 kanál olaj
Hozzávalók a leveshez:
- kisebb fej hagyma
- 4-5 szál sárgarépa
- 2-3 szál petrezselyem gyökér
- zeller
- 1-2 paprika
- 1-2 paradicsom
- fél kanál rizs
- apróra vágott petrezselyem zöld és lestyán
- só, bors
- tejföl
- 2-3 kanál savanyúkáposzta leve a savanyításhoz
A húsmasszát jól összekeverjük, majd kézzel kis gombócokat formálunk, ezeket egy tálcára rakjuk.
Időközben egy fazékba felteszünk vizet forrni. Mikor fő a víz, beletesszük az apróra vágott hagymát és a gombócokat. Hagyjuk főni egy keveset, majd beletesszük az apróra vágott zöldségeket (répa, petrezselyemgyökér, zeller, később a paprikát és lehámozott paradicsomot). Ízesítjük sóval, borssal. Mikor majdnem puhára főttek a zöldségek és a gombócok, hozzáadjuk a fél kanál rizst, apróra vágott petrezselyem zöldet és lestyánt. Ízlés szerint savanyítjuk még savanyúkáposzta lével.
Tejföllel tálaljuk.
2 megjegyzés:
Egyik kedvnec levesünk, elég sokszor készítem, mert a gyerekek nagyon szeretik!
Thanks for sharing this amazing information this information is really helpful to us. we suggested info for patientportaltvobgyn here if you are interested visit here Usmd Patient Portal
Megjegyzés küldése