Epres koszorú
Ez is egy olyan recept, ami első látásra megtetszett, itt. Variáltam a hozzávalókon, mert a megadott cukor mennyiséggel émelyítő lett volna.
Az eredeti recepttől eltérően kuglóf formában sütöttem. Sajnos nem volt elég az eper ahhoz, hogy a töltelékbe is jusson, ezért tejszínnel és darabos eperdzsemmel töltöttem meg. A pürésített eper rendkívül jó ízt ad a tejszínes - krémsajtos habnak, így már nem túl édes a sütemény, inkább a gyümölcs íze dominál.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg kakaópor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk sütőpor
- csipet só
- 11 dkg vaj
- 22 dkg cukor (33 dkg helyett)
- 1 tk vanília kivonat
- 3 tojás
- 2,5 dl tej
A vajat a cukorral és vaníliával habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyik után jól eldolgozva a krémet. Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet. (Eredeti receptben 3,3 dl víz van megadva, de nekem az túl soknak tűnt, így az állagától függően öntöttem hozzá a tejet.)
Kizsírozott kuglóf formába (vagy kerek, 23 cm-s tortaformába) simítjuk a masszát és 35-40 percig, tűpróbáig sütjük.
Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vízszintesen két részre vágjuk.
- 11 dkg vaj
- 15 dkg krémsajt vagy mascarpone (házi készítésű is megfelel)
- 1/4 tk vanília kivonat
- 1/8 tk mandula kivonat
- 1,2 dl eperpüré
- porcukor ízlés szerint
- 1,5 dl tejszín
- 5-6 szem eper vagy eperdzsem
A puha vajat, krémsajot és cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, mandula kivonatot és az eperpürét, majd a felvert tejszínt lazán belekeverjük. Néhány percre hűtőbe tesszük.
Ha teljesen kihűlt a piskóta, az alsó részét megkenjük egy réteg krémmel, rá eperszeleteket helyezünk, aztán rátesszük a piskóta felső részét és kívül teljesen bevonjuk a krémmel.
Eperszeletekkel, csokival díszítjük.