Almás táska
Megláttam itt és elhatároztam, hogy kipróbálom, annyira megtetszett a formázása. Iszonyatosan puha és könnyű a tésztája, talán az almás tölteléknek köszönhetően, ettől függetlenül már gondolkodom a legközelebbi töltelék-variáción.
Hozzávalók 12 arasznyi méretű táskához:
- 6o dkg liszt (BL 80)
- 11 dkg cukor
- csipet só
- 2 dkg tejpor
- 4 teáskanál porélesztő
- 1 tojás
- 3 dl víz
- 6 dkg vaj
a töltelékhez:
- 4 kemény zöld alma
- 15 dkg cukor vagy barna cukor
- csipet só
- 110 ml víz
- 1 evőkanál citromlé
- 4 dkg étkezési keményítő
- 40 ml víz
- 2 dkg vaj
A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a tejport és a porélesztőt. Egy bögrében villával összekeverjük a szobahőmérsékletű vizet a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha vajat és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Folpackkal lazán letakarjuk, majd 50-60 percig kelesztjük, ezalatt a tészta kb. duplájára növekszik.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 11ö ml vízzel, valamint a citromlével együtt és felforraljuk. Egy kis csészében csomómentesre keverjük a keményítőt a 4ö ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk és néhány percig pihentetjük.
Ezután egyenként kb. 12x14 cm-s téglalap alakúra nyújtjuk őket. Középre 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk derelyemetszővel.
Az egybenmaradt részt ráhajtjuk a töltelékre,
majd mégegyszer áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre.
Ezután a tésztát megfordítva egy sütőpapírral ellátott tepsire tesszük. A műveletet megismételjük mindegyik tésztagombóccal.
A tepsin egymástól 2-3 ujjnyi távolságra tesszük, és amint egy tepsi megtelt, lazán takarjuk le folpackkal, így hagyjuk újra duplájára kelni a táskákat, kb. 45 perc alatt.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát megkenhetjük tojással a sütés előtt (én szándékosan nem kentem le) és 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha nem kenjük le tojással sütés előtt, akkor olvasztott vajjal kenjük meg még forrón, amint kivesszük a sütőből. Kb. így fog kinézni:
Tetszés szerint meghinthetjük porcukorral vagy demerara cukorral, de ha cukorsziruppal kenjük meg, akár kókuszreszeléket is szórhatunk rá.
Elvileg három nap múlva is puhának kellene lennie. Szerintem nálunk két nap múlva már nem lesz mit tesztelni.
Érdemes kipróbálni!
32 megjegyzés:
Gyönyörűségesek!!!!
Jaj, de gyönyörű! Nagyon tetszik!
Hát, ezekbe most rögtön beleharapnék!
Abszolúte beleszerettem! Szerinted merjek nekiállni csal alulról melegítő gázsütőben? Üdv: Elif
Uramisten, csak nyelek nagyokat....annyira jól néznek ki!
Húúúú de guszta ;-)!
Köszönöm szépen, kedvesek vagytok!
Elif, az én sütőm is csak alulról melegít, szóval bátran kipróbálhatod. A középső rácson, vagyis a sütőben a közepes magasságon sütöttem. Sok sikert!
Judith, ezt megintcsak elmentem, olyan szépségesek!! Köszi!
Nagyon szépek,guszták! Elmentettem a receptet, hamarosan megsütöm őket én is! :)
Éljen, köszönöm az információt, akkor lehet még ma nekiállok. :)
Judit ez merénylet, semmire nincs időm, de ezek olyan gyönyörűek, hogy meg kell sütnöm nekem is. Én meggyet is fogok tölteni a felébe...
Judit, ezek egyszerűen gyönyörűek!!!
Muszáj lesz megsütnöm, recept mentve, köszi!
Ez igen, valami csodálatosak lettek
Koszonom, koszonom!!!
Szia!
Tegnap megsütöttem a táskákat némileg módosítva (alma helyett barackból, édesítővel és pudingporral keményítő helyett). Utólagos engedelmeddel feltöltöttem a Rama sütigyár oldalára, természetesen hivatkozással. Az én táskácskáim ugyan nem lettek olyan szépek, mint a Tieid, de még így is boltinak nézte a tesztközönség első ránézésre. És nagyon finomnak ítélték! Nagyon-nagyon köszönöm a receptet, és főleg a klassz fázisfotókat!!
Cricri, nagyon orulok, hogy kiprobaltad, en koszonom!
Annak is orulok, hogy finomnak itelte a csalad, szivesen megneznem a kepet/linket rola, ha van. :)
Hát azonnal felfalnám,annyira gyönyörűek!!!
Itt is elkészült, ámbár a sós változat, gombás-túrós töltelékkel. Imádnivaló! Linkeltelek hozzá! Neked pedig mutatom: http://izmorzsak.blogspot.com/2010/09/gombas-turos-taska-vkf-371.html
Noemi, orulok, hogy ujra erre jartal, remelm jol vagytok! :)
Elif, megneztem, csodaszepek lettek! Gratulalok! Orulok nagyon, hogy izlett! A sos valtozatos otlet nagyon jo! En is ki fogom probalni!
Köszönöm Judith! :)
Kedves Judit !
Ez az almás süti nemcsak szép , nagyon finom is. Most tüntettem el kettőt melegében. Egyébként is nálam amiben gyümölcs van, annak már nyert ügye van. :)
Üdv.: J.
Meseszép lett!
Én megenném almásan,barackosan,meggyesen,nyammm,recept mentve,köszi.
Kedves Judit!
En Kanadabol irok,itt is almaszezon van. Mivel gyonyoru, mezedes almakat talaltam a helyi kozertben, nekialltam a taskaid keszitesenek tegnap este.
Es istenire sikerultek.
A tesztat nem is kellett annyira dogonyozni (bocsi nincsnenk ekezeteim:).
Szep rugalmas tesztat kaptam percek allatt, amibol finom, puha teszta lett sutes utan.
Mivel nem volt tejporom, igy viz helyett tejet raktam bele es mivel a toltelekem kicsit savanyura sikeredett sutes utan mikroban felmelegitett vajat es baracklekvarral kentem le a meg forro taskakat.
Koszi a recepetet es biztos , hogy ki fogom probalni mas gyumolccsel is. Talan barack vagy korte lesz soron ezek utan.
Szerinted lehet a taskak tesztajat vanilias mazsolas csigakent is hasznalni?
Van esetleg egyeb otleted?
Koszi
Judit
Nagyon tetszik ez az almas suti,meg fogom sutni,nagyon ugyes vagy,sok sikert tovabbra is,a fotok a receptekrol is nagyon jok...
Pilchard, en koszonom!
Kedves Judit! Elnezest kerek, hogy megkesve valaszolok, az almult het nagyon mozgalmas volt nalunk...
Nagyon orulok, hogy izlett a taska! Szerintem is kulonleges a tesztaja, a japan kelt tesztakhoz hasonlitanam - ha ettel ilyet, akkor talan erted, mirol beszelek.
En kizarolag a Five Roses lisztet hasznalom a kelt tesztakhoz, ezt toletek importaljak, rendkivul jo liszt.
Szerintem is lehet varialni a gyumolcsoket, meg arra is gondoltam, hogy legkozelebb kombinalva probalom ki: almat es barackot, nalunk ez a paros nagyon bejott mar.
Es a formajat is lehet valtozatosabba tenni, hiszen tenyleg konnyu dolgozni vele. A csiga jo otlet, koszi!
Koszonom, hogy erre jartal, nagyon orulok, hogy bevalt a recept!
Cirmicica, koszonom szepen a kedves szavakat! Remelem nalatok is olyan sikere lesz, mint nalunk :) Majd gyere, meselj!
Kedves Judit Bajarol, bocsanat, osszezavarodtam mar a sok Judit nev kozott!
Nagyon orulok, hogy nalatok is izlett! Sokszor aggodom, hogy az alapanyagok elterese okozhat nemi elterest a sutemenyekben is. Ezek szerint ez mindenkinel bevalt, aki kiprobalta. Rendkivul orulok es koszonom, hogy irtal!
Most látom hogy írtál, és pirulva vallom be hogy ma sütöttem meg harmadszor. :))) Hiába a gyümölcsös desszertek nálam mindent visznek. Igaz hogy a fahéjas csigát is beterveztem másodszori alkalomra. Van már tőled pár kedvencem, üdv.: Judit Bajáról
Kedves Judit!
Wow, nagyon-nagyon orulok! Koszonom, hogy irtal errol, nagy oromet szereztel vele!
A csiga is fincsi, azota mar en is megcsinaltam ujra. Remelem a tobbi recept is ennyire bevalik :)
Szep estet Neked!
Köszönöm, viszont ! :)
Szia Judith!
Mióta rátaláltam erre a sütire, már többször megsütöttem. Eddig a szilvás variáció volt a legnyerőbb, és mindenki azt hiszi, hogy vettem valahol. :-)
Még sosem érte meg a másnapot. :-)))
köszönöm a receptet, már át is másoltam a "kedvenc receptek" füzetembe, hogy mindig kézközelben legyen a konyhámban. A legtutibb kelt tészta recept, amivel valaha találkoztam, elronthatatlan.
Kedves Nevtelen!
Nagyon orulok, hogy nalat is ennyire bevalt ez a teszta. Igazad van, nem hasonlithato a hagyomanyos kelt tesztahoz, annal sokkal konnyebb, puhabb. Ugy emlekszem, hogy egy azsiai oldalon talaltam, es talan ott rejlik a titok, mert az azsiai peksutemenyek (itteni peksegekben) hihetetlenul puhak, konnyuek.
Koszonom, hogy irtal, olyan jo ilyeneket olvasni! Szep hetveget!
udv.
judit
Én tojás nélkül csináltam meg, nagyon jó lett :)
Megjegyzés küldése