2010. augusztus 25., szerda

Almás táska II.



Már több, mint fél év telt el mióta megvettem ezt a szerkezetet, de még nem próbáltam ki. A napokban pedig rákattantunk az almás dolgokra, így jött a folytatás ezekkel az almás pitékkel. Kicsit még gyakorolni kell a használatát, de egyre jobban tetszik. Főleg azért is készül ilyen formában, hogy könnyen odacsomagolható legyen, nem úgy, mint a szeletelt változatú almáspite.

A dobozon álló receptet osztom meg veletek, ez szerinti hozzávalók a pitéhez:

  • 39 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 25 dkg hideg vaj
  • 6-8 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:

  • 4 kemény zöld alma
  • 15 dkg cukor vagy barna cukor
  • csipet só
  • 110 ml víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 40 ml víz
  • 2 dkg vaj

Ezenkívül 1 tojás a kenéshez és demerara cukor vagy nagyobb szemcsés cukor a szóráshoz.



Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat, összemorzsoljuk. Hozzáöntjük a vizet, összedolgozzuk. Ekkor a tészta összeáll, ha újjal összenyomjuk, de nem ragacsos. Ha még mindig morzsás állagú, adjuk hozzá 1 teáskanálnyi vizet addig, amíg megfelelő állagú nem lesz.

A tésztát kettéosztjuk, korongot formázunk belőlük és folpackba csomagolva legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha másnapig hűtjük.



A töltelékhez az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, valamint a citromlével együtt és felforraljuk. Egy kis csészében csomómentesre keverjük a keményítőt a 40 ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni.

Miután a hűtőből kivesszük a tésztát, hagyjuk néhány percet szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Lisztezett felületen kinyújtjuk az első lapot 3 mm vastagságúra és tetszőleges formára szaggatjuk. Az alsó lapra teszünk 1 evőkanálnyi tölteléket, beborítjuk a másik lappal és villával megnyomogatjuk körben a szélét. Ezután a megtöltött pitéket sütőpapírra helyezve, 20-30 percre a mélyhűtőbe tesszük.

A másik tésztakoronggal, valamint a lehulló tésztadarabokkal is ugyanígy járunk el: összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatjuk.

Kétféleképpen süthetjük ki a pitéket: sütőben vagy olajban. Amennyiben a sütőt választjuk, fontos, hogy a felső lapot megszurkáljuk vagy lukat vágjunk rajta (még a szaggatáskor), hogy sülés közben legyen hol kiengednie a gőzt. Sütés előtt lekenjük tojással, megszórjuk cukorral és 200 C/400 F fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.



Amennyiben olajban szeretnénk kisütni, nem kell léket vágnunk a tésztán, sem tojással megkennünk. Egy serpenyőbe öntsünk 5 cm-nyi olajat, forrósítsuk fel és mérsékelt tüzön (180 fokos olajban) oldalanként 2-3 perc alatt aranysárgára sütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük.


Jelenleg a sütőt választottam, de kíváncsi vagyok az olajban sült változatra.



A rácsozót is ki kellett próbálnom. Nemsokára jön az újabb pite-időszak, így bőven lesz lehetőségem kihasználni :)


9 megjegyzés:

Piroska

Na egy ilyet en is kell szerezzek. De jol nez ki!! es nagyon szeretjuk az almas, fahelyas sutiket.

Gál Edith

Nagyon jó az a rácsozó is!! :)
De ez a táska...
Nagyon tetszik!! :)

Bianka

Csak ájuldozom micsoda péksütiket gyártasz. Isteni

Ami

Milyen guszta! Összefut a nyál a számban a látványtól!

.

Nagyon gusztak,es mivel nalunk is erik az alma remelem nemsokara kiprobalom.

Zsiri

Nemrég vettünk rácsozót, azt hiszem ezzel fogom kipróbálni :)

Jade

Piroska, majd beszelunk :)

Editkem, majd megdoblak vele!

Bianka, Ami, koszonom!

Krisztina, Zsiri, erdemes kiprobalni! :)

Névtelen

Ez az almás hasonlít e a mekis-MacDonaldos forró almás táskára, nem ismered annak a receptjét??
Mary

Jade

Kedves Mary! Ettem a Mc'- fele almaspitet. Kisse hasonlit arra, ugyanis ennek is omlos a tesztaja, de megsem pont ugyanolyan. Esetleg probald ki, szerintem van olyan finom, mint az, mar csak azert is, mert nincs tele tartositoszerekkel, meg egyebekkel. Remelem izleni fog!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP