Almás kalapok
Ez a recept is a Kifőztük magazin 8. számában jelent meg. Nagyon dekoratív változata az almás pitének, melynek elkészítéséhez - főleg a dekoratív feladathoz - bátran kérhetjük a gyerekek segítségét. Ehhez hasonló módszerrel elképzelhető a különböző állatfigurák megformázása (pl. teknősök, macik, pókok).
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 24 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 evőkanál víz
a töltelékhez:
- 4 kemény alma
- 3 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2-3 evőkanál víz
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál citromlé
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
kenéshez: 1 tojás
A tésztához összekeverjük a lisztet, a sót és a porcukrot. Hozzáadjuk az apróra vágott vajat, elmorzsoljuk (vagy késes aprítóval morzsás állagúra keverjük). Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük 20 percet.
Elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, apróra kockázzuk és egy lábasba tesszük a porcukorral, 2 evőkanál vízzel, a citromlével, a vaníliával és a fahéjjal. Alacsony lángon 5-10 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk az 1 evőkanál vízzel elkevert keményítőt, ezzel besűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát lisztezett felületen 4 mm vastagságúra nyújtjuk, 10- illetve 12 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Evőkanálnyi tölteléket halmozunk mindegyik 10 cm-s kör közepére, a szélén maradt peremet megkenjük az enyhén felvert tojással.
Ezután ráteszünk egy 12 cm átmérőjű tésztalapot, a szélét körben megnyomkodjuk, mintegy összeragasztva a két lapot. A tészta lemaradt részeit újragyúrjuk, néhány percig hűtőbe tesszük. Újabb köröket szaggatunk, majd a maradékból virág, ill. levél alakú kiszúró vagy derelyevágó segítségével készíthetünk virágokat, szalagot, masnit. Ezekkel tetszés szerint dekorálhatjuk a kalapokat.
Néhány helyen fogvájóval megszurkáljuk a kalapok tetejét, majd megkenjük tojással (esetleg megszórjuk nagyobb szemcséjű kristálycukorral) és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Ötlet: Bron Marshall