Kürtőskalács
Azt hiszem, hogy ez az ínyencség viszi az elmúlt év óta a rekordot a konyhámban, helyesebben szólva - az udvarunkon :). Szerintem semmit nem sütöttem ilyen gyakorisággal, mióta megkaptam a sütőformákat és ezt a rendkívül jó receptet hozzá. (Arven, itt is hálásan köszönöm Neked! Hora, örök hálánk üldöz ezekért a hengerekért!) Elmondhatom, hogy olyan finom (vagy talán még finomabb), mint amilyet otthon, Székelyföldön kóstoltam. Különben ha jól emlékszem, ez a recept is onnan származik. Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy vaníliát és citromhéjat tettem bele, ami különösen finommá teszi.
Ez a recept megjelent a Kifőztük magazin 2012/7 számában is, a magazin továbbra is ingyenesen letölthető.
- 1 kg kenyérliszt
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dl tej
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
A kenéshez és szóráshoz:
- 15 dkg olvasztott vaj
- kristálycukor
- darált dió vagy kókuszreszelék
Jól kidolgozott, de kissé keményebb kelt tésztát gyúrunk az összetevőkből. 1 órás kelesztés után lisztezett deszkán 5 mm vastagra, lehetőleg kerekre nyújtjuk, majd csiga-alakban ujjnyi vastag csíkra vágjuk a tésztát.
A
hengert
vékonyan megkenjük olvasztott vajjal. Első használat előtt a hengert folyamatosan forgatva megmelegítjük a parázs fölött (nagyjából 1 percen
keresztül), ezután vékonyan megkenjük olvasztott vajjal. A tésztacsíkot rácsavarjuk a
formára úgy, hogy a csík eleje az első csavarás alá kerüljön, illetve a
végét az utolsó csavarás alá hajtjuk.
Deszkán
meghengergetjük, hogy a tészta rányomódjon a hengerre, majd megkenjük
olvasztott vajjal ezután beleforgatjuk a cukorba. Erősen izzó parázs
folott, folyamatosan csavargatva 3-5 perc alatt készre sütjük,
majd tetszőlegesen fahéjas cukorba, dióba vagy kókuszreszelékbe
forgatjuk.
A hengeren hagyjuk fél percig, majd óvatosan lehúzzuk róla.